СТАЖ – мисия възможна!


Стажът е много важен въпрос за студентите, особено преди тяхното дипломиране. Надявам се първите асоциации при споменаване на тази тема да не са: Невъзможно. Много е трудно. Къде да го намеря?  Защо пък ще изберат точно мен? Но ако случаят е точно такъв, с удоволствие ще се опитам да ви убедя в обратното. За целта ще се опитам да представя някои идеи.

Повечето големи фирми разкриват стажантските си програми към средата на април и приключват набирането на кандидати до края на май. Това, разбира се, не означава, че трябва да чакате дотогава. Има достатъчно други възможности, за които да кандидатствате още сега и дори такива, за които сроковете изтекоха. Именно от последния тип са стажантската стипендиантска програма на Globul, чийто срок за кандидатстване приключи на 15 декември м.г. и стажантската програма на Бохемия – една от водещите туристически агенции в страната. Нейният срок беше до 15.01.2013. Надявам се някои от вас да са били информирани и да са се възползвали. Оферта в сила е стажантската програма на ОВЕРГАЗ. Това е най-голямата българска частна компания в областта на природния газ. Тя предлага много интересна оферта и препоръчвам да я разгледате. Друг шанс за търсещите стаж е приятелското предложение от дигиталната агенция за интегрирани маркетингови комуникации в онлайн среда – Interactive share. Те си търсят стажанти в цели шест направления под шапката на маркетинга. Още една идея е ABC Design & Communication
. Уеб агенцията е специализирана в изработката на уеб сайтове, онлайн маркетинг и интернет реклама. На екипа може да пишете по всяко време, както те сами споделят. И още един вариант – стажът в Alpha Research – агенцията за маркетнигови и социални проучвания.
Моят съвет е да се пробвате дори и при тези фирми, при които срокът е изтекъл или пък обявата ви се вижда вече неактуална. Възможно е съвсем случайно да намерите своето място там.

Мислейки за стажа си, прехвърлете през ума си всички свои познати, колеги, предишни работодатели и още и още. Напълно възможен е вариантът да проведете своя стаж във фирмата, в която сте работили през лятото. Познавате се с ръководителите, създали сте контакти, те имат създадено мнение за вас. Защо не?

Разбира се, не забравяйте да проверявате най-популярните търсачки като JobTiger.bg, Jobs.bg, Staj.bg. В тях почти ежедневно се обявяват стажантски програми. Не казвам, че всички са подходящи, но просто трябва да сте активни и да търсите всякаква информация. Като казах активни, една изключително работеща и безкрайно проста идея чух от Стефан Русев при неговата лекция в Стопанска Академия „Д. А. ЦЕНОВ“ – гр. Свищов. Той съветва да си изберем фирми, които ни харесват, в които смятаме, че може да получим това, от което се нуждаем. И просто да им се „предложим” (казано в най-позитивния смисъл). Да се свържем с тях и да споделим какво търсим и какво предлагаме като наши качества. Това означава да сме активни. Да не чакаме само обявите. Да правим първата крачка, ако трябва да я правим и 78 пъти.

Никой не казва, че е лесно или пък, че ще стане бързо. Това, което казвам е, че няма място за притеснение и объркване. Всичко е въпрос на активност!

 

1 коментар за публикацията

СТАЖ – мисия възможна!


Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/marketingclub/wordpress/wp-content/themes/maclub/comments.php on line 70
Аватар

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>