Peace 2015

peaceЗвучащ като пожелание или констатация, Peace 2015 е проект между 9 държави от Европа, който се състоя в гр. Чанаккале тази година. Аз бях много щастлива да имам възможността да участвам в него и сега искам да ви споделя какво се случи за тази една седмица в града на войната.

Домакинът на събитието беше Çanakkale Koza Gençlik Derneği, който е и създаделят на този проект, финансиран от програма Еразъм +. Причината за него беше честването на 100-годишнината от мира в Чанаккале. Градът събра хора от целия свят в поредица от културни събития през цялата година, като им показа колко е важно да живеем в мир и какво е коствало това на техните предшественици. Тренерът ни – Берат Езел се погрижи чрез самостоятелни методи на обучение да покаже как културните, религиозните, езиковите и други различия влияят върху това как ние разбираме света около себе си и как изграждаме предрасъдъци. Мустафа Емир беше тренерът ни по умения в социалните мрежи, които особено в последните години са от първостепенна важност за комуникация. Всичко научено по време на обучението, разбира се, е материализирано под формата на Europass сертификат след успешното му завършване.

Аз смятам, че мирът не е само отсъствието на война. Мирът е една много важна предпоставка да бъдем креативни и да го показваме. В контекста на образованието, мирът може да означава много, което е и заложено в автономията на българските висши учебни заведение (ЗВО) чрез свободата им самостоятелно, без натиск, да вземат решения. Същото се отнася и за студентие. Те могат сами да решават какво да учат, къде и в каква форма на обучение да го правят. Могат да влияят в създаването на учебните програми, подобряването на качеството на обучението чрез внедряването на по-конкурентоспособни лаборатории, библиотеки, съоражения и др.

Моля, напишете в коментар какво според вас представлява свободата и по-специално във висшето образование? Какви реални ситуации бихте представили като олицетворение на #мир?

 

„Peace can not be kept by force,

it can only be achieved by understanding..“

Albert Einstein

peace1

Сподели

В момента съм магистър в МП Маркетинг. Интересът ми към маркетинга се разпали от това, че науката е жива и постоянно развиваща се и позволява широк спектър за изява на специалистите. За привлекателни намирам анализа на данни, event-маркетинга, комуникациите и промоциите. Интересурам се и от възможности за международна мобилност и научаването на нови езици.

Аватар

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>