Безопасността в Интернет пространството. Киберпрестъпления

Ползите от социалните мрежи и Интернет като цяло са ясни и неоспорими. Сигурна съм, че всеки от вас знае за опасностите, които ни дебнат в Интернет, всеки от вас е запознат с някои от начините за защита. Не съм сигурна обаче, дали осъзнавате колко голяма е опасността и каква цена може да плати всеки от нас за това, че присъства в Глобалната мрежа. По подразбиране и правило хората си казват „Това няма да се случи на мен.” След като прочетете тази статия съм сигурна, че ще промените мисленето си и ще си кажете „Това може да се случи на мен”!

Живеем в Информационна ера, затова имаме нужда от работеща Кибер полиция и активна гражданска позиция по въпроса. На 7 февруари 2012 година, Майкрософт представя резултати от изследване, проведено в 27 страни, относно безопасното поведение онлайн. Според това изследване, 78% от анкетираните имат основни знания и инструменти за онлайн защита, но не знаят как да се защитят срещу киберпрестъпления. 56% от анкетираните не са наясно как да се предпазят от кражба на самоличност, а 73% не се информират за това какви са най-новите начини за защита на тяхната самоличност онлайн. 61% са създали пароли с големи и малки букви, цифри и символи. 51% заявяват, че превеждат пари само на уважавани сайтове. Едва 18% са инсталирали софтуер против вируси и шпионски програми на мобилните си телефони. 85% от анкетираните инсталират антивируснен софтуер за защита от зловреден и шпионски софтуер.

Поразиите, които могат да ни нанесат зложелатели, биват дребни или по-сериозни, а злоупотребите нарастват с всяка следваща година – главоломно. Интернет е всичко друго, но не и безопасен! Знаете ли, че хакерите са хора с високо IQ, които търсят отмъщение, които търсят бърза печалба, които изтъкват информационното си превъзходство? Знаете ли, че често те работят в групи, в няколко структурни нива – създатели на зловреден код, разпространители на зловреден код и „осребрители” на печалбата?! Знаете ли, че можете да бъдете „атакувани” по всяко време и дори без ясна причина?! Знаете ли за новата мода в киберпрестъпленията?!

 • В Интернет ние можем да бъдем следени, наблюдавани, изучавани, манипулирани;
 • Можем да станем жертва на престъпления, свързани с кражба на лични данни, кражба на самоличност;
 • Жертва на схеми за измами;
 • Жертва на източване на финансови средства или изтегляне на кредити;
 • Свиделети на престъпления срещу деца;
 • Социалните мрежи са място за киберпрестъпления;

Как ще се почувствате, ако разбрете, че някой комуникира с приятелите ви през вашия личен facebook профил? Как ще реагирате, ако разберете, че някой се е ровил в компютъра ви? Какво ще направите, ако установите, че банковата ви сметка е празна? Ето и малко полезна информация по темата: Кои са най-честите злоупотреби в онлайн пространството, кои са действащите закони, които регулират интернет пространството, и как да сигнализираме при установена злоупотреба, можете да видите тук: Киберпрестъпления с Явор Колев „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” – ГДБОП – МВР 1 част и 2 част

Няколко съвета от мен:

 • Винаги се отнасяйте с подозрение;
 • Четете малките буквички и внимавайте какво „подписвате”, когато се съгласявате с определени условия;
 • Не давайте по никакъв повод лична информация – три имена, ЕГН, рождена дата и година;
 • Ограничавайте публикуването/видимостта на лични снимки и информация в социалните мрежи;
 • Внимавайте кого добавяте за приятел в социалните мрежи;
 • Повишете информационната си култура – следете за актуализации, антивирусни програми, защити;
 • Сигнализирайте навременно, ако сте жертва – не правете компромиси със себе си;
 • Използвайте ваш, личен компютър. Не пишете паролите си където ви попадне;

Ако вие сами не полагате грижи, за да се защитите от зложелатели, нямате право да се сърдите на друг, освен на себе си.

Приятно и безаварийно сърфиране! :)

 

6 за публикацията

Безопасността в Интернет пространството. Киберпрестъпления

Иван Крумов

Според мен, основна грижа е осъзнаването на мащаба на проблема. След това веднъж осъзнали го, бихме подходили по – сериозно към проучването му и вземането на превантивни мерки, доколкото е възможно. Темата е много хубава и полезна, защото все пак живеем в глобален свят и би трябвало да се замислим малко :)

Отговор

В интерес на истината, много е грешна представата на хората за хакерите. Истината е, че в началото никой не е асоциирал тази дума с Интернет престъпления – това се е случило впоследствие, когато част от хакерите започнали да злоупотребяват със знанията и уменията си. По принцип хакерите откриват слабите места в сигурността на системата и ги посочват на администраторите, за да може да се подсилят. В момента има много професионални хакери, които се наемат от водещите фирми, за да открият слабите места в уеб сигурността им.

Отговор
Женя Антонова

Женя Антонова

Не е грешна представата на хората за хакерите, а и като цяло такива общи заключения на база нищо не се правят :) Дори най-малките знаят, че хакерите се делят на добри и лоши :) Истината е, че хакерите се делят на бели, черни и сиви (ясно е кои са лошите и кои добрите). Също за лоши се приемат т.нар. кракери :) За по-кратко в статията ги назовавам с общо понятие – „хакери“, защото самата цел на статията не е да разгранича типовете хакери, а да разясня малко по-детайлно за киберпрестъпленията. Благодаря за коментара, Йонко! :)

Отговор

по мое наблюдение най много дребни злоупотреби се правят в социалните мрежи.:изтриване на акаунти,снимки и лични данни.не са опасни но са неприятни

Отговор
Аватар

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>